Tips voor uw stucwerk

Strijklicht

Strijklicht is iets waar een stukadoor niet blij mee is als dit op zijn nieuw gestucte wanden of plafonds valt.

Het licht wat ook wel vallicht, vals licht of laag zonlicht wordt genoemd zal ten alle tijden het werk gigantisch doen oplichten en kleine oneffenheden die normaal gesproken met dag licht niet te zien zijn worden vele malen groter gemaakt. ( vergelijking met een vergrootglas )

Niet alleen stucadoors hebben hier last van maar ook schilders en vloerenleggers hebben dit probleem wel eens meegemaakt. Als de wanden en plafonds afgewerkt zijn en dit is gewoon netjes naar behoren gedaan dan is de klant in het eerste opzicht vaak snel tevreden.

Wat er regelmatig gebeurt is dat het zonlicht, lampen langs de wanden (dus indirect strijklicht) s’avonds aan gaan of het einde van de dag en men dan toch vaak wat ontrustende oneffenheden tegen komt.

De stukadoor of schilder wordt dan vaak meteen gebeld en er ontstaat een onrustige situatie. Als de volgende dag de stukadoor langs komt zal de klant zowel de stukadoor dan ook niets verontrustends  tegen komen omdat op dat moment het strijklicht niet aanwezig is.

Hierdoor ontstaat vaak een ongemakkelijke situatie en levert vaak een onnodig geschil op.

Strijklicht op wanden en plafonds een drama

Ook hebben wij wel eens meegemaakt dat klanten met een zaklampje of bouwlamp langs de wanden of plafonds schenen om zo on even heden te gaan zoeken. Dit is natuurlijk volstrekte onzin en heeft natuurlijk totaal niets te maken met de afwerking die de stukadoor of schilder heeft achtergelaten.

U zult moeten berijpen dat als u met een bouwlamp, zaklamp, spotjes of wandverlichting aankomt het een geheel oneerlijke situatie zal opleveren voor de stukadoor. De stukadoor of schilder zal nooit tegen dit soort van licht kunnen werken en het werk mag echter enkel met “normaal” daglicht beoordeeld worden, deze regel is opgesteld door de NOA.

Streeploos eindresultaat

Als u zelf het nieuwe stucwerk wilt gaan schilderen is het moeilijk om zonder strepen of banen te werken. Als de ruimte wat donker is is dit geen probleem maar mocht u de muren of plafonds willen verven in uw woonkamer kunnen er wel problemen komen door het valse zonlicht wat naar binnen schijnt.

Het zou natuurlijk zonde wezen als u egale muur veranderd in een muur met oneffenheden en strepen. Wilt u er zeker cvan zijn dat dit niet gebeurt? Kies dan voor latex spuiten in plaats van latexverf laten aanbrengen met een vachtroller.

Door het spuiten van latexverf bent u verzekert van een streeploos eindresultaat!

Daglicht is bepalend

Wand of plafondafwerking kan het beste bepaald worden op 2 meter afstand van de wand of plafond en dit met normaal daglicht!

Dat is de wijze hoe wand en plafondafwerkingen beoordeeld dient te worden. Wilt u toch meer informatie omtrent strijklicht of hoe stukadoorswerkbeoordeeld mag worden neem dan eens contact op met ons